Buffalo Springfield – Again

Trots att Buffalo Springfield endast existerade mellan 1966-1968 ses de som pionjärer inom den s.k. folk- och countryrocken. När detta andra album spelades in under första halvan av 1967 sägs det att de fem medlemmarna knappt pratade med varandra. Ändå blev Buffalo Springfield Again ett album väl värt att lyssna på idag, mer än 45 år senare.

Buffalo Springfield bestod av tre väldigt olika låtskrivare, där var och en bidrog med ett eget musikaliskt och stilistiskt uttryck  - Neil Young med psykedelia, Stephen Stills med folk och Ritchie Furay med country. Jag skulle till och med kunna sträcka mig till att påstå att Again egentligen är en samling låtar skapade av enskilda artister snarare än en gemensam bandprestation. Resultatet är en skiva som i viss mån är splittrad och spretig, men som i längden vinner på sin bredd och variation.

Inledande Mr. Soul är Neil Young som vänt ut och in på Rolling Stones Satisfactionriff och problematiserar kring baksidorna som mer eller mindre nybliven rockstärna.

Bäst är nog, något otippat kanske, Furays A Child’s Claim To Fame. Det är 60-talspopig country snarare än rock, med snygg stämsång och en hel del finurligt gitarrspel.

Kommentera