Europe – Bag Of Bones

Att göra comeback och samtidigt en soundmässig helomvändning är det få band som skulle klara av. Europe är ett av dem som lyckats, även om det har tagit några plattor att verkligen hitta formen.

Faktum är att det jag hört från de tre tidigare albumen, Start From The Dark, Secret Society och Last Look At Eden, inte gjort mig nämnvärt intresserad av att lyssna igenom dem på allvar. Därför blir jag förvånad över hur bra Bag Of Bones faktiskt är. Här är det 70-talets brittiska blueshårdrock som gäller, långt ifrån allt vad hårspray och spandex heter. Kevin Shirleys produktion är mjuk och varm, samtidigt tung och vresig. Zeppelin, Purple och ännu äldre gamla bluesgubbar känns högst närvarande. Det blir dock aldrig så där påtvingat utan Europe lyckas behålla en egen identitet plattan igenom.

Tyvärr så håller inte alltid låtarna lika hög nivå som och bandet i sig. För även om Bag Of Bones är ett jämnt och stabilt album, så glänser det helt enkelt till alldeles för sällan.

Bäst är Bag Of Bones, Mercy You Mercy Me, Drink And A Smile, och Doghouse.

3 thoughts on “Europe – Bag Of Bones

  1. Jag håller helt med dig! De har blivit bättre på senare dar – men det där lilla extra fattas fortfarande i väldigt många låtar. Men jag blev lite positivare mot dem när jag var och såg dem nu i december, dem hade bra med energi att ge på scenen och det blev en bra känsla i publiken! :-)

  2. - http://www.youtube.com/watch?v=UpzXPX3k1n0 (musikvideon till Not Supposed To Sing The Blues)
    - http://www.youtube.com/watch?v=U6y4J7EJWfM (musikvideon till Firebox).

    Europes skivor tycker jag är underhållande raktigenom, men som “den udda tjejen” säger finns det låtar här och där som saknar det lilla extra. De är inte dåliga, men kräver antingen väl mycket inlyssning eller är inget man direkt återkommer för. Bag of Bones är dock överlag en riktigt bra skiva som fler bode få upp ögonen på!

    Såg även de live och live var de bättre än år 2009. De har vävt ihop gamla låtar med nya på ett snyggare sätt och publiken hängde med bättre på comeback-materialet. Min tanke är att Europe bara kommer släppa bättre och bättre skivor. Vilket de mer eller minder gjort än så länge.

Kommentera