Kiss – Unmasked

Utskälld, underskattad och förbisedd av många. Själv anser jag att Unmasked är en av Kiss bästa skivor… Jo, så är det faktiskt.

Kiss - Unmasked

När Kiss 1980 gav ut Unmasked hade de gått från hårdrock till disco till pop. Något som givetvis inte sågs med blida ögon av fansen som sakta men säkert övergav bandet. Albumet sålde visserligen guld i Usa, men försvann sedan snabbt från listorna. Inte ens medlemmarna själva har haft mycket gott att säga om det… Nu spelar det inte någon större roll, det är inget nytt att herrarna Simmons och Stanley lider av bristande självinsikt när det gäller bandets album – nästa skiva är alltid en ny Destroyer och The Elder är alltid kass. Två påståenden som ju helt och hållet saknar verklighetsförankring. Anyway…

Att Unmasked anses vara en popskiva är precis det som gör den så bra. Att låtarnas melodier och arrangemang hela tiden placeras i fokus. Då gör det inget att tyngd och råhet saknas. Eller att antalet orginalmedlemmar per låt är lätträknade…

Inledande Is That You? fungerar kanon som öppningslåt, men är märkligt nog inte skriven av någon i bandet. Det är inte direkt något som hör till vanligheterna. Balladen Shandi blev en mindre hit i Australien. Nu är jag ju inte därifrån, så den hoppar jag i princip alltid över.

Till höjdpunkterna hör Ace Frehleys tre bidrag, Talk To Me, Two Sides Of The Coin och surf-flummiga Torpedo Girl. Vid det här laget hade han utvecklats till en låtskrivare att räkna med och bidrar med ett gäng spår som gott och väl kan mäta sig med mer namnkunniga medlemmars kompositioner. Det är synd att de fallit i lika stor glömska som resten av Unmasked, för det ÄR en riktigt bra skiva!

5 thoughts on “Kiss – Unmasked

  1. Jag vet inte riktigt om jag höjer denna skiva till en av deras bästa, men väl en klar topp 10 skiva. (inte så svårt när den är nummer 8 i ordningen och det är från Lick it up och bakåt som deras bästa skivor gjordes. :-)
    jag håller med om att den är otroligt underskattad och att det är lite av en paradox att det faktiskt är Ace:s inblandning som gör den till vad den är, trots att han väl var mer eller mindre ute ur bilden vid det laget. :-)

    • Okej då, jag kanske tog i lite där.. Vad jag ville ha sagt är väl ungefär det du skriver, samt poängtera att jag tycker att den ofta underskattas. Dessutom måste ju en skiva som är top 10 tillhöra “en av de bästa” när bandet släpp över 20 plattor ;)

  2. Fenomenal skiva superstarka låtar och det ryktas om att de ska finnas i en rockigare version innan producenten kom in och popifierade låtarna. Strålande album som förtjänar större uppmärksamhet.

    • Att det skulle finnas en rockigare version har jag inte hört tidigare, men det är ju inte otänkbart. En Unmasked Resurrected, likt Destroyer häromåret, hade ju inte suttit fel i så fall…

Kommentera