Pentagram – Relentless

De brukar beskrivas som pionjärer inom doom-metal. Som en amerikansk motsvarighet till Black Sabbath. Idag ett undergroundfenomen med kultstatus. Mot alla odds, skall tilläggas. Främst på grund av årtionden av tungt drogmissbruk, med ständiga medlemsbyten som följd.

Det var dokumentären Last Days Here, om Pentagrams sångare Bobby Liebling, som öppnade mina öron för bandet. De hade visserligen funnits ute i periferin ett bra tag, varit ett band jag läst och hört om, men ännu inte lyssnat på. Lite synd, kan man tycka. Men den som väntar på något gott.. Kan ju ha tur och i stället upptäcka Pentagram!

Debutbumet Relentless gavs ut 1985, då kallat endast Pentagram, av bandet själva. Vid det laget hade de funnits sedan början av 70-talet, och spelat in ett par sjutummare och mängder av demos.

Soundet är tungt och “riffigt”. Tankarna går först och främst till just Black Sabbath, även om jag tycker den liknelsen är lite för enkel. Framför allt eftersom det inte finns minsta antydan till det instrumentalflum som Birminghamgrabbarna ofta svävar ut i.

Relentless är en kanonplatta. Bör höras.

One thought on “Pentagram – Relentless

  1. Pingback: Let It Bleed | Spotifylista: Letitbleed.se – Officiell spellista

Kommentera